Новини

ДВА УЧЕБНИ ЧАСА в духовна атмосфера се проведоха в гимназията „Яне Сандански“ в гр. Сандански.

С благословението на +Неврокопския митрополит СЕРАФИМ и по любезната покана на училищното ръководство, Архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, в часовете по литература на учениците от 9ти клас изнесе методически урок на тема: „Начало на Възрожденската епоха и приноса на българските духовници и манастири за духовно пробуждане и национално самосъзнание“.

Учениците чуха автентичното звучене на откъси от „История Славяно-българска“, прочетени от духовника и видяха древни богослужебни книги от времето на св. Паисий Хилендарски и св Софроний Врачански. (Руски издания от XVIII – XIXв. на църковно-славянски език из книгохранилището на Кл. м-р).

Сърдечна благодарност на г-жа Снежана Николова, директор на учебното заведение и щедра похвала за г-жа Виолета Вълкова, учител по Литература, която усърдно организира срещата на учениците с духовния гост!

Поздравления за чудесната инициатива на

г-жа В.Вълкова, която с много труд и желание успя да достави на учениците това преживяване!

Последният раздел в учебниците по литература за 9 клас включва много значим период в българската история – Възраждане.

Специален гост беше Архимандрит Антим – протосингел на Видинска митрополия, който в рамките на два учебни часа изнесе урок на тема – „Начало на Възрожденската епоха и приноса на българските духовници и манастири за духовно пробуждане и национално самосъзнание“.

Учениците имаха възможността да видят копие на оригиналните записки, които ни е оставил в наследство Паисий Хилендарски, и освен това – да чуят автентичното звучене на езика, да се докоснат до духовното съзнание, което е пробудило народа ни.

Вълнуваща среща, която остави след себе си много емоции и въпроси за размисъл.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде показан

Вашият коментар*

Име*

Имейл*

Уеб сайт