Новини

18 май 2022г. – на този ден се навършват 150 години от рождението на Яне Сандански – патронът на нашето училище, както и на нашия град. Отбелязахме тази бележита дата с церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Яне Сандански, в градинката на нашето училище. „Човек се ражда, за да се бори: робът – за свобода, свободният – за съвършенство” –Яне Сандански.

Химнът на ПГ „Яне Сандански“ в изпълнение на Александра Василева от X Б клас в гимназията.

Роден преди 150 години, на 18 май, в полите на Пирин, Яне Сандански е личност, оставила трайна следа в българската история. Личност, патрон на град Сандански, която не е забравена и чиято памет бе почетена днес с церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на войводата пред училището, носещо също неговото име – ПГ „Яне Сандански“. За делото и живота на Яне Сандански, с рецитал ни разказаха ученици от ПГ „Яне Сандански“ и Кари, а вълшебните гласове на женски хор към НЧ „Отец Паисий – 1919“ ни предадоха историята, такава каквато се предава само чрез песен. В знак на уважение пред личността и делото на Яне Сандански бяха поднесени венци и цветя от община Сандански и кмета Атанас Стоянов, Общински съвет – Сандански, Архиерейски наместник – иконом Георги Танчев, Народно читалище „Отец Паисий-1919“, Клуб „Учители – будители“, политически партии, детски и учебни заведения. В края на церемонията прекрасната Алекс, възпитаничка на гимназията, чийто патрон е Яне Сандански, поздрави всички с изпълнението на химна на училището. За да четем, за да помним и почитаме историята, община Сандански подари 150 автобиографични книги за Яне Сандански!

150 години от рождението на Яне Сандански! Поклон! Инициативите на община Сандански по повод годишнината бяха осъществени с подкрепата на Профилирана Гимназия „Яне Сандански“, град Сандански! Благодарим на Общински духов оркестър „Емил Кирянов“ и прекрасната ни водеща Невена!

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде показан

Вашият коментар*

Име*

Имейл*

Уеб сайт